Вівторок, 19.03.2024, 05:26
Головна

Реєстрація

Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS
Радіо
www.radiobells.com #radiobells_script_hash
Меню сайту
Корисна інформація

Електронні версії підручників та віртуальна бібліотека

Всеукраїнська шкільна освітня мережа "Щоденник"

Видання для освітян

Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 51
Корисні посилання

Портал Академії

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 21 » Діти 6-9 років мають творити і рухатися, - Хобзей
07:26
Діти 6-9 років мають творити і рухатися, - Хобзей

18 липня в МОН відбулася нарада щодо оновлення навчальних програм початкової школи, під час якої було обговорено предмети художньо-естетичного циклу, зокрема, музичне та образотворче мистецтво, фізична культура та трудове навчання.

У ході наради модератори представили результати другого етапу публічного обговорення змін до навчальних програм, які були оприлюдненні на сайті Ed-Era.com.

За словами радника міністра освіти Іванни Коберник, є низка спільних змін, які торкнуться всіх предметів: в оновлених програмах буде забраний обов`язковий розподіл кількості годин на кожну тему.

«Вчитель зможе вирішувати сам – скільки часу якій темі приділити. Також в усіх вище названих предметах була значна частина важкої і непотрібної дітям теорії, яку програма вимагала не тільки вивчати, а й перевіряти знання учнів: музичні терміни, точні визначення художніх жанрів, невідповідна віковим особливостям дітей історія Олімпійських ігор. Коментатори на ЕдЕрі жалілися, що ці вимоги не залишають часу для власне фізкультури і творчості, або ж вчитель змушений порушувати програму. Тепер теорія буде забрана, або (як історія Олімпійських ігор) перенесена в старші класи та інші предмети - повідомила Іванна Коберник.

Зміни до програм початкової школи підтримав заступник міністра Павло Хобзей.

«Діти 6-9 років мають малювати, творити і рухатися, а не заучувати на вказаних предметах теоретичні знання», - зазначив заступник міністра.

Суттєві зміни очікують програму з фізкультури. Зокрема, з обов`язкового змісту вилучені лижі та ковзани, передбачені програмою танцювальні кроки замінені на рухи ритмічної гімнастики та імпровізаційні вправи, буде рекомендована дихальна гімнастика,  збагачено сучасними іграми розділ «Активний відпочинок», вилучено ігри, що не відповідають віку та можуть травмувати дітей.

Наприклад, гра «Горішки», в якій є такі правила: «…з`являється господар - діти розбігаються. Він доганяє, приводить додому і легенько карає за те, що брали чуже. Спіймані допомагають господареві ловити інших гравців…», буде вилучена з програми.

У програмі з трудового навчання передбачено більшу свободу вчителя у виборі тем і матеріалів для роботи. Були прохання коментаторів забрати теми, які вимагали не тільки додаткових витрат батьків, а й матеріалів, які буває складно придбати (наприклад, плетіння виробів з дроту чи бісероплетіння).

«Ці теми не будуть заборонені, але перестануть бути обов`язковими. Вчитель з батьками зможе вирішити, які саме проекти реалізовуватимуться на уроках трудового навчання» - повідомила головний спеціаліст відділу середньої освіти Алевтина Лотоцька.

Схвальні відгуки під час другого етапу обговорення отримали на ЕдЕрі зміни, які були запропоновані в програму з Мистецтва. Модератори забрали частину тем, які залишилися з радянських часів, натомість запропонували додати розгляд місцевих художників та музикантів.

В програмі з образотворчого мистецтва запропоновано спростити мову викладу, розширити можливості вчителя обирати теми, зробити уроки такими, щоб діти не вчили теорію жанрів і видів мистецтва, а отримували задоволення від творчості і розвивали внутрішню мотивацію.

Чинна програма з музичного мистецтва була особливо переповнена теорією, складною і зайвою навіть для професійних музикантів. Вилучили надмірну категоризацію та термінологію, на кшталт, «зерно інтонації». Вилучено велику кількість творів радянського періоду і ідеології, велику кількість російських народних пісень. Наприклад, програма пропонувала вивчати тему «Пісня єднає світ» на прикладі російської народної «Вниз по матушке, по Волге».  Додано твори сучасних українських композиторів. Також запропоновано надати можливість вчителю на свій розсуд обирати 50% музичних творів, а не 10%, як було раніше.

Всі перераховані програми були опрацьовані модераторами спільно з науковими консультантами Національної академії педагогічних наук, крім програми з фізичної культури.

Як відомо, що розвантаження та оновлення програм відбувається у відповідності до чинного Державного стандарту початкової освіти. Наприкінці липня програми будуть винесені на затвердження Колегією МОН. На основі оновлених програм Міністерством освіти будуть підготовлені нові орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів та методичні рекомендації до оновлених програм. А на відкритій платформі ЕдЕра будуть викладені додаткові навчальні матеріали, щоб полегшити вчителям викладання за оновленими програмами.

 

Освіта.ua
20.07.2016

 

 

 

 

 

Переглядів: 334 | Додав: musajana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Архів записів
Новини освіти
Методичний портал
Погода
Харків
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Моя кнопка
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Корисні сайти
    САЙТ МУСАЄВОЇ ОКСАНИ ЛЕОНІДІВНИ © 2024 uCoz